De etaleur

De etaleur is een vrolijke, kleine roman over de choreografie van een metropool en la condition humaine van de bewoners van een geglobaliseerde wereld.

Christiaan Weijts schreef deze novelle ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Nederlands Dans Theater, en liet zich inspireren door het werk van dansers en choreografen van dit gezelschap.

Verschenen - oktober 2009

laatste editie: € 15,-

Bestellen





DE PERS OVER De etaleur


Voeg daarbij nog een scheut maatschappijkritiek en de aanzet tot een wraakfantasie, en u begrijpt dat Weijts zich er, na de kleppers 'Art. 285b' en 'Via Capello 23', niet met een tussendoortje vanaf heeft gemaakt. Zoveel goede bedoelingen lopen bij een mindere schrijver het risico uit te monden in een drammerig traktaat, maar daar laat Weijts de woorden veel te elegant voor over het papier bewegen ? dansen, welja. En de lezer laat zich, overweldigd door zoveel pirouettes, meermaals en met plezier bij het ootje nemen.

- Humo

De etaleur is eigenlijk ook geen novelle, een al te bescheiden aanduiding voor dit omvattende meesterstuk over het leven in een 21ste-eeuwse metropool. (...) een feilloze ode aan de dans en – mogelijk dankzij de beperking waaraan hij was gebonden – Weijts mooiste werk tot nu toe (...) het is een choreografie van de menselijke geest.

- Elsbeth Etty in NRC Handelsblad (8.01.10)

Bij Weijts is een femme per definitie fatale

Christiaan Weijts' vorige roman maakt kans om de Ako Literatuurprijs te winnen. Zijn nieuwe, De etaleur, is nog beter. (...) Weijts schrijft met een pen in elke hand: links werkt hij aan het entertainment (een originele plot, mooie zinnen), rechts schrijft hij essayistische passages, die schijnbaar moeiteloos met het entertainment verweven raken. (...) Laten we het economisch bekijken. De etaleur telt 160 bladzijdjes proza. Na twee, drie uur lezen, bent u voorzien van stof tot nadenken voor minstens een week. Een beperkte tijdsinvestering met maximaal rendement. De etaleur is een offer you can't refuse. (...) Weijts' eerdere boeken waren goed, dit is nog beter.

- Mark Cloostermans in De Standaard der Letteren